DIETA

slinivka

absolutní zákaz alkoholu!

vhodné potraviny

  • Maso: uzeniny: libové maso, nejvhodnější drůbež a králík
  • Ryby: pstruh, losos, štika, candát, okoun /netučné druhy/
  • Tuky a oleje: margarín, máslo, rostlinné oleje
  • Vejce: maximálně l vejce do pokrmu denně
  • Mléko a mléčné výrobky: nízkotučné mléko a mléčné výrobky, netučné druhy sýrů, zakysaná smetana
  • Zelenina: mrkev, hlávkový salát, sterilizovaná kukuřice
  • Ovoce: jablka, třešně, meruňky, broskve, banány, džusy, mošty
  • Přílohy: bramborová kaše, brambory vařené ve slupce, rýže, těstoviny, noky
  • Obilniny: pšeničný, žitný nebo smíšený chléb
  • Koření: kopr, majoránka, kmín, bazalka, pomerančová a citrónová šťáva, tymián
  • Nápoje: ovocné šťávy, nápoje bez kysličníku uhličitého, čaj z třezalky nebo máty peprné
  • Příprava potravin: vaření dušení, grilování bez tuku do měkka

nevhodná strava

  • Maso, uzeniny: tučná masa /husa, kachna, bůček/, nakládaná masa, zvěřina, konzervy, tučné a kořeněné uzeniny, vnitřnosti
  • Ryby: tučné a uzené ryby / např. kapr, makrela, sardinky, konzervy, saláty
  • Tuky a oleje: vepřové sádlo, přepalované tuky, slanina, majonéza
  • Vejce:  žloutky, na tvrdo, připravované s větším množstvím tuku
  • Mléko a mléčné výrobky: tučné mléko a mléčné výrobky, smetana, tučné sýry, kakao, šlehačka, čokoláda, tvaroh
  • Zelenina: syrová zelenina, luštěniny, zelí, kapusta, květák, papriky, okurka, rajčata, brokolice,česnek, ředkvičky, houby, zelenina naložená v octu nebo oleji   
  • Ovoce: rybíz, ostružiny, maliny, angrešt, jahody, borůvky, hroznové víno, fíky, datle, meloun, všechny druhy semen a ořechů
  • Přílohy: hranolky, opékané brambory, kynutá těsta, knedlíky
  • Obilniny: tmavé a celozrnné druhy pečiva, černý žitný chléb, čerstvé pečivo, lístkové a linecké těsto
  • Koření: pepř, pálivá paprika, masox, magi, sojová a Worchesterová omáčka, ocet, hořčice
  • Nápoje: sodové vody, černá káva
  • Příprava potravin: příprava v tuku /fritování, obalované smažené, smažené v oleji/