Krev ve stolici? Obraťte se na odborníky!

Objevili jste krev ve vaší stolici? Obavy jsou na místě. V mysli se okamžitě vynořují pochybnosti, nejrůznější scénáře a diagnózy. Člověk začne mít skutečný strach nejen o své zdraví, ale i o svůj život vůbec. A klade si přirozenou otázku : „Jde o projev rakoviny tlustého střeva nebo nějakého jiného závažného onemocnění?„ Odpověď není tak jednoduchá

Takže jak to vlastně je?

Už malé množství krve dokáže intenzivně obarvit poměrně velké množství vody nebo zašpinit spodní prádlo. Každého z nás zajisté vyděsí , když zpozoruje přítomnost krve ve stolici, nebo zakrváceného toaletního papíru. Musíme si uvědomit, že nejčastejší příčinou krvácení z konečníku je onemocnění zvané zlatá žíla nebo také hemoroidy. Buhužel podobné příznaky se mohou objevit i v případě velmi nízko ležící rakoviny konečníku nebo zánětu tlustého střeva. Proto by měl každopádně takový nález v první řadě posoudit Váš praktický lékař, anebo byste měli navštívit gastroenterologa.

Už při prvním pozorování náznaků krvácení z konečníku situaci v žádném případě nepodceňujte. Neprodleně navštivte vašeho praktického lékaře a důkladně mu popište, kdy k nálezu došlo, jak dlouho příznaky trvají a jak často se projevují, popište co nejvěrněji zbarvení krve, jakož i to, zda jste kromě krvácení pociťovali svědění nebo bolest. Praktický lékař je díky cíleným dotazům a prvotnímu vyšetření schopen určit důvod onemocnění a doporučit vás na vyšetření u odpovídajícího specialisty.

Riziko stoupá úměrně s věkem

Jedním z nejdůležitějších kritérií při posuzování závažnosti onemocnění je věk pacienta. Přímo úměrně se stoupajícím věkem totiž roste i riziko vzniku rakoviny tlustého střeva a jiných závažných onemocnění. Nesmíme však zapemenout , že výskyt rakoviny tlustého střeva bývá i v mladším věku. Jde většinou o výjimečné případy, které bývají často spojovány s nálezem rakoviny v mladém věku i u jiných členů rodiny. Podle studií a dlouholetých výzkumů je důležitou věkovou hranicí v životě člověka 50. rok. Proto se po dovršení tohoto věku vykonávají preventivní vyšetření tlustého střeva – kolonoskopie. Poslední studie však nasvědčují, že dnes už budeme muset tuto hranici posunout na 45 let, podobně jako je to již nyní standardem v USA.

Preventivní vyšetření tlustého střeva

Nejdostupnějším a velmi přesným vyšetřením je v této oblasti test na okultní krvácení, které byste měli absolvovat u svého praktického lékaře. Okultní čili skryté krvácení je forma ztráty krve, kterou pouhým okem nedokážeme rozpoznat. Nemusíte se ničeho bát, tento test je současně velmi jednoduchý, jakož i bezbolestný a zároveň má vysokou vypovědní hodnotu. Díky němu dokáže lékař bezpečně určit, zda pacient patří právě do té rizikové skupiny, která musí následně absolvovat preventivní vyšetření tlustého střeva, resp. kolonoskopii.

Samotné vyšetření se provádí v gastroenterologické ambulanci, přičemž nejčastějším nálezem bývají takzvané polypy. Polyp je výrůstek na sliznici tlustého střeva a je považován za předrakovinné stádium. Během kolonoskopického vyšetření dokáže vyšetřující lékař polypy odstranit celkem bezbolestně díky odbornému zákroku – polypektomii. Po provedeném zákroku postižené místo následně přeroste zdravou sliznicí a lokální situace je díky tomu úspěšně vyřešena.

Příznaky rakoviny tlustého střeva

Rakovina tlustého střeva patří v současnosti k jedněm z nejvíce diskutovaných témat. Její výskyt je totiž v České republice doslova alarmující. Rakovina tlustého střeva a konečníku je v Česku druhé nejčastější onkologické onemocnění a zároveň druhá nejčastější nádorová příčina úmrtí. Proto by měl každý v první řadě mít na zřeteli, že neexistuje jeden typický příznak, který by jednoznačně svědčil o rakovině tlustého střeva, ale známe několik varovných signálů jako hubnutí a chudokrevnost, celková únava a nechutenství, zvýšená teplota z nejasné příčiny, nadýmání, poruchy a pocit nedostatečného vyprazdňování, střídání zácpy s průjmy a podobně. Přečtěte si také náš článek 7 příznaků rakoviny tlustého střeva.

Mějte tedy neustále na paměti, že přítomnost krve ve stolici nepředstavuje automaticky rakovinu tlustého střeva. Je to však mimořádně vážný varovný signál, který nelze jen tak přehlížet a už vůbec ne podceňovat. Pro každého z nás je proto skutečně životně důležité okamžitě navštívit lékaře a svěřit se mu se svými problémy – a to bez ohledu na jejich choulostivou povahu. Závisí od toho přece to nejcennější co máte.

Autorem textu je MUDr. Peter Slezák

Nezapomínejte na prevenci

Mám zájem o preventivní prohlídku